Hoe hou je jezelf gemotiveerd

Waarschijnlijk ken je het wel. Je bent al een geruime tijd lekker bezig. Je hebt je weg gevonden in een gezondere levensstijl. Je hebt je eetpatroon aangepast, je bent lekker aan het sporten en je merkt dat je beter voelt. Je zit lekkerder in je vel en dat is wat je wil. Maar het zal vast een keer voorkomen; je hebt geen zin om te sporten en je hebt tijdens een verjaardag net iets teveel gegeten. Voor je het weet, ben je een week verder en heb je een week slechter gegeten en amper iets aan beweging gedaan.

 

Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft om je gezondere levensstijl te behouden?

 

·             Zorg ervoor dat je doelen helder zijn. Schrijf op wat je doelen zijn waarom je ze wilt behalen en maak een actieplan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een week lang geen slechte snacks in huis wilt hebben. Hoe zorg je ervoor dat je dit doel haalt? Schrijf het allemaal op en schrijf de stappen op (actieplan).

·             Praat met mensen over je doel. Dit kan als een extra motivatie werken, omdat andere mensen van je doel af weten. Zij kunnen je ook aanspreken op het moment dat je de fout in dreigt te gaan. Of wanneer het ze opvalt dat je goed bezig bent! 

·             Zorg voor een routine! Zorg ervoor dat je vaste dagen hebt dat je aan het sporten bent en vaste eetmomenten, indien dit mogelijk is. Zo weet je precies waar je aan toe bent en als het eenmaal in je systeem zit, is het ook makkelijker om het vol te houden. Wanneer je onregelmatig leeft kan je dit alsnog per week proberen in te plannen. 

·             Zorg voor steun. Je zal vast niet de enige zijn die bezig is met een gezondere levensstijl. Misschien is een goede vriend of vriendin ook bezig. Zo motiveer je elkaar als het goed gaat, maar die motivatie is ook zeker belangrijk als het even wat minder gaat.

 

Het is enorm belangrijk om je te beseffen dat het nooit allemaal perfect gaat zijn. Dat hoort nou eenmaal en ga dit niet zien als falen. Je leert vanzelf waar je wel gemotiveerd van raakt, of waar juist niet van. Probeer in ieder geval altijd positief te blijven en herinner jezelf eraan waarom je hiermee begonnen bent.

 

- Jennifer 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0