Sociale druk in combinatie met een gezonde leefstijl

Het zal waarschijnlijk niet een onbekend probleem zijn. Je bent bezig met je gezonde leefstijl, je probeert onder andere je eetpatroon in balans te brengen met je nieuwe levensstijl. En dan zijn daar toch weer die feestjes!

 

Die gezellige vriend of vriendin die je mee vraagt om op het terras een drankje te doen. Vaak komt daar ook een stukje taart of iets anders lekkers bij en als je dat beleeft afslaat, kun je vaak opmerkingen verwachten als: ‘Geniet van het leven, neem nou maar’, of ‘Je komt echt niet meteen kilo’s aan als je een stuk taart neemt, hoor’.

 

Het is een vorm van sociale druk, daar is iedereen gevoelig voor. Het is bijvoorbeeld in zo’n situatie moeilijk om nee te zeggen en als iedereen het doet, is het makkelijker om anderen te volgen en pas je je dus aan aan anderen. En daarbij als iedereen het doet, wil je ook niet buiten de boot vallen en wil je deel uitmaken van de groep.

 

Maar hoe kun je hier nou het beste mee omgaan?

 

  • Accepteer dat er altijd wel een vorm van sociale druk zal zijn.
  • Ga niet boos worden, probeer je er niet tegen te verzetten, maar accepteer dat het bestaat
  • Probeer er voor jezelf achter te komen hoe je hier het beste mee om kan gaan.
  • Laat je niet belemmeren. Het is jouw leven, jouw keuze!
  • Jij hebt ervoor gekozen om een gezondere leefstijl aan te nemen, dus blijf dan ook bij die beslissing. Trek je niets aan van negatief commentaar
  • Je kan heus wel een stukje taart nemen of een hapje, maar zorg ervoor dat je het bij een aantal houdt en niet de hele tijd door blijft snacken. Genieten mag!
  • Zorg ervoor dat je niet met honger naar een feestje gaat. Eet van tevoren iets, zodat de verleiding kleiner is om op een feestje iets te nuttigen.

Natuurlijk, het zal niet altijd even makkelijk zijn en misschien gaat het een keer fout, maar dat is niet erg. Dat zijn leermomenten die je weer mee kan nemen naar een volgend feestje. Probeer in ieder geval altijd positief te blijven en je doel(en) voor ogen te houden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0